pondelok 27. mája 2013

Recepty Zuzany Tlučkovej, Bez servítky [3.máj.2013]


Kačacie paté

450 g tmavej kačacej pečene
300 g zaváraných brusníc
soľ
čierne korenie
50 ml smotany na šľahanie
10 g želatína plátky
300 ml červeného vína
tymián
toastový chlieb
cibuľa

Na cibuli udusíme očistenú pečeň a ešte teplú dáme do mixera, pridáme brusnice, soľ a korenie. Do teplej hmoty pridáme želatínové plátky a smotanu. Potom nalejeme do formy a necháme vychladnúť. Z vína, cukru a želatíny uvaríme zmes, ktorú vylejeme do formy. Po vychladnutí máme vínovú želatínu, ktorú podávame spolu s paté.

Kurací paprikáš

kuracie mäso
cibuľa
soľ
čierne korenie
červená mletá paprika
paradajka
paprika pecerka
paprika pálivá

Na oleji si speníme cibuľu a pridáme rozporcované kura, sprudka opečieme a vyberieme. Potom vložíme nakrájanú paradajku, papriku a korenie a mierne podusíme. Znova vložíme kura, ktoré osolíme, podlejeme a dusíme do mäkka. Kura vyberieme a zeleninu prepasírujeme cez sitko. Kura podávame s haluškami.

Halušky
600 g polohrubej múky
2 vajcia
70 g masla
soľ
mlieko

Zo surovín vymiešame zmes, ktorú cez "haluškovník" nahádžeme do vriacej vody. Necháme povariť 12 až 15 minút, scedíme a podávame s paprikášom.


Gaštanová torta

4 vajcia
3 balenia gaštanového pyre
2 smotany na šľahanie

Korpus:
Z bielkov vyšľaháme sneh a pyré vymiešame so žĺtkami, potom spojíme so snehom, vylejeme do tortovej formy a necháme piecť pri 180 stupňoch cca 25 min.

Plnka:
Vyšľaháme šľahačku a spojíme so zvyšným gaštanovým pyré. Upečený korpus prerežeme, plát potrieme kyslejším džemom a natrieme polovicou plnky, na vrch položíme druhý plát, znova natrieme džemom a zvyšnou plnkou, tortu upravíme podľa fantázie a podávame.